Gesloten kringloop

BelOrta lanceert de innovatieve aardbeipunnets: gemaakt van 100% gerecycleerde PET én zelf opnieuw 100% recycleerbaar. Daarmee hoeft voortaan geen enkel leeg aardbeibakje nog op de afvalberg te belanden, want elke verpakking kan worden verwerkt en opnieuw worden ingezet als grondstof voor een nieuwe verpakking. BelOrta blijft zo haar pioniersrol vervullen op weg naar een duurzamere toekomst.

Jo Lambrecht, Sales & Marketing Manager bij BelOrta: “Met dit Tray2Tray-concept, waarbij nieuwe punnets gemaakt worden van gebruikte verpakkingen, dragen we bij aan een circulaire economie. We werkten al 4 jaar met zogenaamde ‘r-PET’ als grondstof, gerecycleerd van water- en frisdrankflessen en andere PET-verpakkingen die consumenten inzamelen. Sinds kort is bij ons de Nieuwe Blauwe Zak geïntroduceerd voor de inzameling van alle plastic verpakkingsafval. Belgen zijn trouwens kampioenen in het sorteren en inzamelen van afval, wat een verschil maakt voor een gezondere en fijnere leefomgeving. Dankzij nieuwe technieken, ontwikkeld onder impuls van Fost Plus, kunnen we vandaag ook deze r-PET-punnets sorteren (cf. de nieuwe blauwe zak) én recycleren in vlokken, waarna deze opnieuw ingezet worden als grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen, zoals voor onze aardbeien en bessen. Daarmee is de kringloop gesloten.”

450 ton minder CO2-uitstoot per jaar

Maar wat met ‘de meest duurzame verpakking is geen verpakking’? Lambrecht: “Dat klopt inderdaad voor heel wat producten, waaronder vaak ook voeding. We proberen waar mogelijk het gebruik van verpakkingen te vermijden of te verminderen. Maar bij gevoelige en bederfbare producten is een goed gekozen verpakking net cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling. Diverse testen, onder meer bij aardbeien en bessen, hebben ons geleerd dat een doordachte verpakking het verschil maakt. Minder voedsel verspillen verkleint onze ecologische voetafdruk. Bovendien heeft r-PET als grondstof een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met heel wat andere materialen.”

Voor BelOrta betekent de vervanging van PET door r-PET een vermindering van maar liefst 450 ton CO2-emissie per jaar. Dat maakt de nieuwe aardbeipunnets meteen ook één van de meest duurzame verpakkingen op de markt.

Belg eet gemiddeld 1,94 kg aardbeien per jaar

Via BelOrta werd er in 2020 meer dan 9.000 ton aardbeien verkocht. Met ruim 100 verschillende telers bedraagt het areaal aardbeien bij BelOrta zo’n 300 hectare, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar ervoor.

Uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt verder dat de gemiddelde Belg in 2020 1,94 kg aardbeien at. Dat is een groei van ruim 12% vergeleken met het jaar ervoor. Elsanta, Portola, Elegance, Malling Centenary, Sonata en Sonsation zijn de hoofdrassen Bij BelOrta.

Naar aanleiding van de lancering van onze gloednieuwe punnets maakten we een korte infovideo. Deze kan je bekijken via https://youtu.be/v9uFqvY6jBw

Infographic traytray aardbeipunnet